Vapaalasku -uutissivulle

Kirjoittajat
Matti Verkasalo ja
Jarkko-Juhani Henttonen

Graafinen suunnittelu
Kai Arponen


Tilaa tästä Selaa kirjaa Lue kirja-arvosteluja Kurkista blogiinTietoFinlandia

Jättipannut Alaskassa


julkaistu: 18.1.2016 15:10video: Teton Gravity Research

 

Vapaa Lasku -kirjan blogin avaa "Karut Kaatumiset" -juttusarja. Sarjan ensimmäisessä osassa nähdään kanadalaisen vapaalaskuveteraani Ian McIntoshin megaluokan pannut Alaskasta.

McIntosh oli kuvaamassa  Paradise Waits -leffan parttiaan Neacola-vuorilla, kun homma niin sanotusti lähti täysin lapasesta.

"Mac" ei osaa sanoa, mikä tarkalleen ottaen johti lipeämiseen. Facebook statuksessaan McIntosh kommentoi lähes puolikilometristä kaatumistaan näin:

- I fell once and only once last season so I made sure it was epic haha! It's hard to understand why I fell but all I can say is that the light was playing crazy tricks with my eyes. Happy I walked away with only a damaged sense of pride. 10 years of skiing in Alaska and I'm still learning new lessons. Sorry Mom!


 "Kaatuminen on laskiessa väistämätöntä, ja siihen liittyy aina loukkaantumisriski. Kaatuminen kasvattaa myös lumipeitteeseen kohdistuvan rasituksen jopa seitsenkertaiseksi juohevaan laskuun verrattuna, joten lumivyöryn laukaisee kaatumalla helpommin kuin laskemalla."
- Vapaa Lasku, s. 160

 Alaskassa jo parikymmentä vuotta hiihtoa kuvanneen Teton Gravity Researchin Todd Jonesin mukaan Ianin padat olivat pahimmat mitä hän on koskaan nähnyt.

Ian olisi saattanut saada kaatumisen hallintaan sen ensimetreillä, mutta jyrkille alaskaseinämille tyypillinen sluffi vei miehen mukanaan. 


 "Jyrkässä rinteessä käännösten irrottama lumi voi lähteä valumaan rinnettä alas pinnallisena irtolumen vyörynä, jota kutsutaan sluffiksi. Sluff on harvoin niin suuri, että se hautaisi laskijaa, mutta se voi kuitenkin olla niin voimakas, että vie laskijan mukanaan. Jos lumi on vyöryherkkää, voi sluff myös laukaista lumivyöryn."
- Vapaa Lasku, s. 248

Parantaakseen mahdollisuuksiaan selvitä tilanteesta McIntosh avasi vyöryreppunsa ilmatyynyn. Omaksi ja äitinsä onneksi Ian selvisikin lähes minuutin kestäneestä myllytyksestä pelkällä säikähdyksellä.TEKSTI: JARKKO

Tilaa kirja

 

« Arkistoon