Vapaalasku -uutissivulle

Kirjoittajat
Matti Verkasalo ja
Jarkko-Juhani Henttonen

Graafinen suunnittelu
Kai Arponen


Tilaa tästä Selaa kirjaa Lue kirja-arvosteluja Kurkista blogiinTietoFinlandia

Klinosauvat


julkaistu: 29.3.2017 11:55

kuva: Henri Vuollekoski

INSTANT INCLINOMETRY   -  DIY instructions in English  https://mattiverkasalo.wixsite.com/instantinclinometry

 

Ja sitten suomeksi:

 

 

Turvallinen lumivyörymaastossa liikkuminen edellyttää tietoa rinteen jyrkkyydestä. Rinnejyrkkyyttä voi arvioida silmämääräisestikin, mutta parhaan tuloksen saa mittaamalla.

Kokenut vyörymaaston arvioija pystyy arvioimaan rinnejyrkkyyden silmämääräisesti jopa asteen, parin tarkkuudella. Taito kehittyy nopeammin, mikäli varmistaa arvion mittaamalla sen klinometrillä.

Klinometri on yksinkertaisimmillaan luotilangan ja astemittarin yhdistelmä. Markkinoilla on myös elektronisia laitteita ja kännykkäapplikaatioita.


Kuva: JJ

Tosielämässä kuitenkin vain harva käyttää klinometria. Syitä voi olla monia:

  • Ei tunnisteta tarvetta rinnejyrkkyyden tietämiseen
  • Ei ole tullut hankituksi
  • Mittaaminen on vaivalloista ja vie aikaa.
  • jne.

Rinnejyrkkyyttä voi kuitenkin arvioida melko tarkasti sauvoilla muodostettavien kolmioiden avulla, ilman erillistä klinometriäkin.

 

Tasasivuinen kolmio

Sauvoista ja lumen pintaan oikolinjaan painetusta sauvankuvasta muodostetaan tasasivuinen kolmio. Sellaisen kulmat ovat 60 astetta.

Mikäli alarinteen puoleisen vapaasti roikkuvan sauvan kärki on kohdakkain lumeen painetun jäljen alemman kärjen kanssa, on rinne 30-asteinen.

Mitä kauempana vapaasti riippuvan sauvan kärki on lumeen painetun sauvankuvan alapäästä, sitä enemmän rinnejyrkkyys poikkeaa 30 asteesta – alas- tai ylöspäin: 110-130 senttisillä sauvoilla kymmenen sentin poikkeama tarkoittaa noin kolmea astetta.

 

Suorakulmainen kolmio

Rinnejyrkkyyttä voi mitata sauvoilla myös suorakulmaisen kolmion avulla.

Kolmio muodostetaan asettamalla toisen sauvan kärki lumelle ylärinteeseen, sauva vaakasuorassa alarinteen suuntaan, riiputtaen samalla toista sauvaa vaakasauvan kahvan kohdalla siten, että sen kärki on lumen pinnassa.

Kolmion ylärinteen puoleisen kulman suuruus = rinnejyrkkyys.

Sauvojen ja lumenpinnan muodostaman suorakulmaisen kolmion pysty- ja vaakasuorien sivujen suhteesta voi geometriaan perustuvien muistisääntöjen avulla päätellä karkean rinnejyrkkyyden nopeasti: mikäli pystysauvan mitta on puolet vaakasauvasta, rinteen jyrkkyys on 26,5 astetta, pysty- ja vaakasauvan mittojen ollessa sama, rinne on 45-asteinen. Edellisten puolivälissä rinnejyrkkyys on karkeasti 35-asteen tietämissä.

 

Vatupassisauva

Suorakulmaisen kolmion käyttämiseen liittyy kuitenkin virheen mahdollisuus: vaakasauvaa on vaikeaa pitää suorassa, kun samalla roikuttaa toista sauvaa.

Virheen eliminoimiseksi tein sauvasta vatupassin: kiinnitin siihen vesivaa’an ”kuplaputken”. Sen ansiosta voin olla varma siitä, että sauvat ja lumen pinta muodostavat suorakulmaisen kolmion.

Pelkästään vatupassisauvan avulla rinnejyrkkyyttä ei kuitenkaan voi mitata tarkasti. Se edellyttää sauvojen ja rinteen muodostaman suorakulmaisen kolmion kylkien pituuksien tietämistä ja kulman laskemista tangentin avulla.

 

Klinosauvat

Haasteen ratkaisemiseksi tein sauvoista tarkkuusklinometrin:

Kolmion vaakasuoran kyljen eli passisauvan mitaksi valitsin kätevän 100 cm. Tämän etäisyyden merkitsin vatupassisauvaan kohdistusviivaksi. Passisauvan mitan perusteella laskin tangentilla mitat pystysauvaa varten asteen tarkkuudella 10-50 asteen rinnejyrkkyyksille. Nämä mitat maalasin sauvaan.

kuva: Henri Vuollekoski

 

Rinnejyrkkyyden mittaaminen klinosauvoilla

Passisauva laitetaan vaakasuoraan rinteen suuntaisesti sen kärki lumessa. Vapaasti riippuvaa mittasauvaa lasketaan passisauvan kohdistusviivan kohdalla alas, kunnes sen kärki on lumen pinnassa. Pystysauvan mitta-asteikolta luetaan rinnejyrkkyys.

Tällä tavoin rinnejyrkkyyden mittaaminen on helppoa ja sen voi tehdä nopeasti rukkaset kädessäkin, lähes pysähtymättä. Näin mittauksia tulee tehdyksi usein ja taito arvioida rinnejyrkkyyttä silmämääräisesti kehittyy varmemmaksi.

DIY-tarvikkeet ja vinkkejä 

”Kuplaputki” eli harkkolibelli 50 mm, n. 8 €, Tikli Group Oy, Yhdystie 40, 62800 Vimpeli, Puh: 0207 609 250

2-komponenttiliimaa libellin kiinnitykseen

Maalia

Harkkolibelliä voi viilata pohjastaan koveraksi ennen sauvaan liimaamista. Työkalu: passisauvan ympärille kääritty hiekkapaperi.

Sauva kannattaa hioa kunnolla ennen liimausta ja maalausta. Alkydimaali kestää kohtalaisesti. Teetin asteikolle sabluunankin, mutta se ei pysynyt sauvassa kunnolla kiinni.kuva: Matti

Taulukko

Mittasauvan astelukujen määritys: etäisyys mittasauvan kärjestä, kun vatupassisauvan kohdistusviiva on 100 cm kärjestä.

TEKSTI: MATTI


Tilaa kirja

 

« Arkistoon