Vapaalasku -uutissivulle

Kirjoittajat
Matti Verkasalo ja
Jarkko-Juhani Henttonen

Graafinen suunnittelu
Kai Arponen


Tilaa tästä Selaa kirjaa Lue kirja-arvosteluja Kurkista blogiinTietoFinlandia

Rockeria vanhaan camber-lautaan
Ongelma:

Alkukaudesta on kova hinku luonnonlumille. Muttamutta: lunta on vähän, pohjia ei lainkaan ja kivikko tuhoaa laudan hetkessä. No, otetaan se vanha lauta kellarin nurkasta, eikä harmita vaikka kolhuja tulisikin.

Mutta koska laudassa on camber eli jalkavuus, lankku puskee lumen sisään jollei roikuta painoa takajalalla... jolloin takakoipi menee hapoille jo laskun puolivälissä.

 Ratkaisu: 

Viritetään lautaan hieno rocker-systeemi!


"Rocker on käänteinen jalkavuus, mikä tarkoittaa sitä, että kuormittamaton väline on alustassa kiinni keskeltä kärjen ja kannan ollessa siitä irti. Rocker-välinettä on vaikeampi kuormittaa purevasti kovalla alustalla, mutta pehmeässä lumessa rocker on helpompi laskettava: se kääntyy helpommin, pysyy paremmin oikolinjassa ja ottaa hyppyjen alastulot paremmin vastaan."
- Vapaa Lasku, s. 127

 Tarvitaan:

- hihnanpätkä, jossa kiristyssolki
- pätkä narua
- puukko
- pora

Työvaiheet:

  1. poraa laudan kärkeen 3-5 reikää ihan vierekkäin
  2. veistä puukolla reiät hihnan levyiseksi reiäksi
  3. pujota hihna reiästä
  4. pujota narunpätkä etusiteen etuosaan
  5. pujota hihna narulenkin läpi
  6. kisko hihna sopivan tiukalle halutunlaisen rockerin aikaansaamiseksi

Budjetti:

- pari kolme euroa
- työaikaa max n. 30 min.

Lauta ei tuhoudu askarrellessa.

Näin jäykkäänkin lautaan saa, jos ei nyt ihan täysrockeria, niin ainakin early rise-tyyppisen keulaosan. Omassani pohjan kosketuspiste tasaiseen pintaan siirtyi noin 5 cm taaksepäin kohtuullisella hihnan kiskomisella. Oletus siis on, että hihna tiukalla lauta nousee paremmin lumen pinnalle ja kulkee kevyemmin. 

Ensikokeilu hyvin loivasti viettävällä pihanurmella, jossa 20 cm pakkaslunta: Hihna kireälle vedettynä lauta kulki reilun metrin pitemmälle kuin hihna täysin löysällä. Kunnon tuntumaa syvän lumen laskemiseen ei vielä tullut. Tällä kuitenkin raatsii lähteä Malminkartanon jättärille heti kun saadaan toiset parikymmentä senttiä putikkaa!

Testituloksista syvemmässä lumessa myöhemmin...

TEKSTI: MATTI


Tilaa kirja

 

« Arkistoon